Utlåtanden om FATIMA

Här kan du läsa vad användare och övriga tycker om programmet FATIMA 1.1.

I version 2.0 av programmet planerar jag följande tillägg:
- Beräkning av hästens vikt genom att mäta den med ett måttband.
- Beräkna behov och tilldelning av övriga mineraler (natrium, järn, mangan, koppar, zink, kobolt, jod och selen) och vitaminer (A, D, E, B1, B2 och biotin). Idag finns behovet för kalcium, fosfor och magnesium med i programmet.

Följande har testat programmet och gett ett utlåtande:
- Regiondjursjukhuset Helsingborg
- Foderleverantören Munka Ljungby
- Bollerups Naturbruksgymnasium
- Cecilia Qvarnström, körning enbet
- Hippologutbildningen Flyinge AB

Regiondjursjukhuset Helsingborg, Eva Hallberg
Kort beskrivning av företaget:

Regiondjursjukhuset, avdelning stordjur har plats till ca 60 hästar, där det hela tiden kommer och går hästar. Antal dagar som hästarna stannar här är ca 6 dagar. Min befattning här på djursjukhuset är djursjukvårdare, foderansvarig.

Vad som är bra med programmet:
Mycket lätt att lära sig. Bra med att man kan räkna foderstater i förtid (datum framåt i tiden). De flesta foder som finns på marknaden finns i foderlistan och att man kan lägga in egna foder. Snygg layout på foderstaten. Lätt att läsa och förstå för djurägarna. Bra att kunna göra flera olika foderstater på hästen i olika vikter och träningsnivåer med tanke på lite tunna hästar och konvalescenter.

Foderleverantören Munka Ljungby, Mats Bengtsson Hemsida
Kort beskrivning av företaget:
Foderleverantören är ett företag som importerar och distribuerar foder med namnen GREENPOWER (grovfoder) och FIBERLUX (kraftfoder). Vi säljer och förmedlar även hö och stallströ. Levereras med egen truck på lastbilen..

Vad som är bra med programmet:
I och med att vi använder FATIMA foderstatsprogram kan vi snabbt och enkelt göra både foderstater och kalkyler på varje häst, vilket nästan alltid gör att vi kan sänka kostnaderna för kunden. Vi har för tillfället ca 150 hästar i datorn, men det är inga problem att hantera varje häst snabbt och enkelt. Utskrifterna är snygga och prydliga och lätta att förstå, även om man inte är så van.

Bollerups Naturbruksgymnasium, Camilla Johansson Hemsida
Kort beskrivning av företaget:
Bollerups Naturbruksgymnasium är en skola med bl.a. hästinriktning. Vi har ungefär 115 hästar och ca 230 elever som passerar i våra stallar. Hästarna består av avelsston, skolhästar och unghästar, alltså allt ifrån föl t.o.m. 20-åriga hästar. Jag jobbar som stallchef och instruktör. Mitt huvudansvar är stostallet.

Vad som är bra med programmet:
Jag tycker att FATIMA är ett program som är mycket övergripande. Man blir mycket medveten om de olika näringsämnena. Man får snabbt en koll på läget. Jag tycker att det ska bli intressant med vidareutvecklingen av programmet.

Vad som kan göras bättre och eventuellt saknas i programmet:
Min önskan är att vaccinationer, avmaskningar m.m. kommer till. För det är något som lätt glöms bort när man har många hästar.

Cecilia Qvarnström, körning enbet
Kort beskrivning:
Jag är 27 år och tävlar i körning enbet med häst. Jag är hippolog i bakgrunden och har nu 2 st. tävlingshästar i svår klass. I körning enbet har jag vunnit SM med ponny -95, SM Brons -97, SM Guld -98, SM Brons -99, SM Silver -00. 1998 tog jag också VM Guld i Österrike i lag och Silver individuellt.

Vad som är bra med programmet:
När jag fick programmet presenterat för mig insåg jag snabbt att detta riktar sig till allt hästfolk. Alla har hjälp av programmet, uppfödare, tävlingsryttare, kuskar, motionsryttare, mm. Jag vet hur viktigt det är att fodra hästarna rätt för att nå bästa resultat. Det är lika farligt att fodra för mycket som det är att fordra för lite. Om man är duktig hästmänniska kan man se på hästen om man fodrat hyfsat rätt, men man har egentligen ingen aning om ifall man uppnått en bra balans inom alla kategorier, t.ex. Kalcium/Fosfor eller Smältbart råprotein och Energi. Programmet är enkelt att använda och ger oss hästägare en god hjälp och trygghet oavsett om man endast har en häst eller ett stall på 25 hästar. Jag kan varmt rekommendera programmet. Maria som har gjort programmet är mycket noggrann och lämnar ingenting åt slumpen.

Hippologutbildningen Flyinge AB, Mia Lundberg Hemsida
Kort beskrivning av företaget:
Jag som har provat programmet är foderansvarig på Flyinge AB och lärare i utfodring på Hippologutbildningen.

Vad som är bra med programmet:
Programmet är relativt lätt att använda. Bra att det medföljer en instruktionsmanual. Uppskattar också att man kan ha många olika stallar och kan få ut summalistor stallvis. Bra att man kan göra egna tillägg på näringsbehov.

Vad som kan göras bättre och eventuellt saknas i programmet:
Fler mineral och vitaminbehov i foderstaten. Mindre fetstil på utskrifterna och utskrifter i färg. Snabbare väg från foderstat till foderlista för att hämta nytt foder. Tydligare angivet hur mycket jag ska lägga till för hingst. Två rader till foderslag på summalista. Ev. mineraler anges i gram.

 


Åter till startsidan
Marida, Telefon: 0431-36 06 72, E-mail: info@fatima.nu
Sidan skapad: 2001-01-02 Sidan uppdaterad: 2001-09-13